Soluble Gas Stabilization (SGS) teknologi for mindre klimaavtrykk og bedre kvalitet og mattrygghet i sjømat

21 oktober 2022
Sal 2

Soluble Gas Stabilization (SGS) teknologi for mindre klimaavtrykk og bedre kvalitet og mattrygghet i sjømat

Etterspørselen etter sjømatprodukter med høy kvalitet som er enkle å tilberede har bidratt til at sjømat pakket i modifisert atmosfære (MA) eller vakuum har overtatt store markedsandeler i dagligvarekjedene de siste årene. MA benyttes i hovedsak for å øke produktenes holdbarhet. Den antimikrobielle effekten av MA bestemmes generelt av mengden tilgjengelig karbondioksid (CO2) som kan løses i produktet. For produkter pakket i skål er dette gitt av pakkegassens sammensetning, og pakkens fyllingsgrad (dvs. volum produkt vs. volum av pakken). For sjømatprodukter er det anbefalt en produktandel mellom 25 og 33% og at atmosfæren inneholder 60-70% CO2. Den lave fyllingsgraden er utfordrende i et bærekraftsperspektivt, både i forhold til logistikk og lav emballasjeeffektivitet.  Etterspørselen etter produkter som er enkle og tilberede, samt behovet for å finne mer bærekraftige emballasjeløsninger representerer et potensiale for verdiøkende produktutvikling. SGS-teknologien representerer en innovativ metodikk hvor CO2 løses i produktet før pakking. Dette kan bidra til å redusere emballasjebehovet, øke fyllingsgraden og også øke holdbarheten til vakuumpakkede produkter.  I prosjektet har vi undersøkt SGS-teknologiens potensiale til å øke kvaliteten og matryggheten i lakseprodukter (pre-og post rigor fillet) og fiskekaker gjennom ulike forsøksoppsett. Effekt av pre-innløst CO2 ble undersøkt ved kjemiske- og fysiokjemiske parametere, samt ved å studere CO2-innløsningens innvirkning på sammensetningen av mikrobielt samfunn, mikrobiell vekstkinetikk for generell mikrobiota og Listeria monocytogens. Innløst CO2 er utført i kombinasjon med andre barrierer som superkjøling, kjøling, vakkum- og MA pakking. Et sammendrag av de viktigste funnene fra prosjektet om hvordan SGS-teknologi påvirker kvalitet og mattrygghet i sjømat vil bli oppsummert på Havbruk 2022. I tillegg vil overordnede ideer for hvordan prosjektet skal tilrettelegge for industrialiseringen av teknologien gjennom å utvikle et konsept for en fullskala prosesseringslinje bli presentert. Dette skal oppnås gjennom modellering og simulering av gasstrømning og diffusionsprosessen av CO2 i produktet. Numeriske modeller blir verifisert med eksperimentelt oppsett.

21 oktober 10:45-11:00