Optimal fôring av berggylt i laksemerd

21 januar – 21 oktober 2022
Sal 3

Optimal fôring av berggylt i laksemerd

I Norge ble det satt ut rundt 61 millioner rensefisk i lakseanlegg i 2019. Flertallet av disse var oppdrettet rognkjeks og villfangede labrider, men en økende del av rensefisken er oppdretts bergylt. Dessverre blir velferden til disse fiskene som regel raskt dårligere etter at de er overført til laksemerdene. Vi har antatt at dårlig ernæring er en viktig faktor for dårlig velferd og følgelig overlevelse. For å undersøke dette formulerte vi to dietter for å teste mot et standard kommersielt fôr. Målet vårt var å lage et mer velsmakende og næringsrikt fôr for å øke næringsinntaket.  Diett 1 var høy i torskefiletproteiner (30 %) og rekemel (28 %), en blanding som har vist seg å være populær hos denne arten. Diett 2 var høy i insektmel (20%) og krillmel (24%), men også noe rekemel (14%) for smaklighet. Diett 2 er derfor et mer bærekraftig fôr sammenlignet med diett 1.  Fisk injisert med pit-tags ble satt ut i 9 små merder sammen med laks i september, og hvert fôr tilbudt i tre enheter. I slutten av november ble all fisk måltveid før overføring til en større merd for overvintring («common garden»). Seks fisk fra hver merd (9 fra hver behandling) ble også analysert for lever- og innvolls-indeks samt energistatus. Fôringsstasjonene i merdene var utstyrt med antenner for registrering av PIT-merkene. Sammen med filming ble disse dataene brukt til å evaluere fôringsmønstre hos berggylten. Etter tre måneder i laksemerder, viste berggylten gitt standard kommersiell diett en negativ SGR på -0,1, mens diett 1 og 2 gruppene la på seg med en SGR på 0,07 og 0,12. Dette er så vidt vi vet første gang noen har vist vekst av leppefisk i en laksemerd. Disse funnene ble støttet av høyere lever- og involls-indeks i Diet 1 og 2 gruppene sammenlignet med gruppen som fikk den kommersielle dietten. PIT-merkedataene viste et tydelig daglig fôringsmønster, der leppefisken spiste mellom 08.00 og 15.00 på ettermiddagen. Dette er nyttig kunnskap for beste fôringspraksis ved oppdrettsanlegget. Ytterligere data om energistatus i fisken i løpet av prøveperioden vil bli presentert, sammen med analyse av fôringsatferd. Resultater fra overvintringsforsøket vil bli presentert.

21 oktober 09:15-09:30