Laksens tarmmikroflora – et genomisk perspektiv

20 oktober 2022
Sal 2

Laksens tarmmikroflora – et genomisk perspektiv

Tarmmikrobiotaens essensielle rolle for helse og ernæring er godt etablert for mennesker og noen landlevende dyr. Betydningen av tarmmikrobiota for fisk, og spesielt atlantisk laks, er imidlertid fortsatt begrenset. Mikrobesamfunn i laksetarm har for det meste vært karakterisert på taxon nivå; men vi vet svært lite om hva slags enzymer laksens tamrmikroflora kan produsere og dermed deres potensial til å påvirke laksemetabolisme og helse.  For å adressere dette kunnskapshullet har vi nå laget et atlas av laksens mikrobegenom som inkluderer 123 komplette mikrobielle genomer fra laksetarmer, som spenner over 14 slekter og 7 ordener. Basert på predikerte genfunksjoner, klarer tarmmikrofloraenen å bryte ned og utnytte laksens egenproduserte mucin og chitin, men har begrenset kapasitet til å metabolisere fôrkomponenter. Vi brukte deretter vårt nye genom-atlas til å undersøke effekten av prebiotika fiber (beta-mannan) på genregulering i tarmmikrober og laks, men fant ingen effekt, i tråd med prediksjonene våre. Vårt offentlig tilgjengelige genomatlas for laksens tarmmikroflora representerer et stort fremskritt og helt nye muligheter til å måle og studere samspill mellom laksen og dens mikrobesammfunn.

20 oktober 17:30-17:45