Optimalisering for å redusere produksjonstiden for fiskesaus ved bruk av proteaser og forskjellige fermenteringsstrategier

21 oktober 2022
Sal 2

Optimalisering for å redusere produksjonstiden for fiskesaus ved bruk av proteaser og forskjellige fermenteringsstrategier

Det treårige FHF-prosjekt, Kartlegging av optimalt pelagisk råstoff for produksjon av fermentert fiskesaus (Fiskesaus), har som mål å fremme effektiv utnyttelse og øke verdiskapingen av sidestrømmer fra pelagisk fiskeri ved å utvikle en fermentert fiskesaus til konsum.   Med en råvarebase på over 1,5 millioner tonn fisk per år er pelagisk sektor en betydelig aktør i norsk fiskerinæring. Den pelagiske forbrukerindustrien har fokusert på bærekraftig produksjon gjennom prosessering og automatisering. Med slik foredling vil det oppstå verdifullt restråstoff. For å utvide muligheter for bruk av restråstoff fra pelagisk fisk, har norske pelagiske forbrukerbedrifter valgt å undersøke muligheten for kommersiell produksjon av fiskesaus i Norge. Fiskesaus er et tradisjonelt forbrukerprodukt i Sørøst-Asia, hvor det produseres om lag en million tonn hvert år. Et vellykket prosjekt har gode forutsetninger for å bidra til en industri basert på økonomisk bærekraftig produksjon av norsk fiskesaus. En typisk fiskesausproduksjonsprosess vil normalt ta 1 – 2 år å fullføre. Med høye personal- og produksjonskostnader i Norge er det viktig å redusere produksjonstid og kostnader for å sikre en økonomisk levedyktig fiskesausproduksjon i Norge. Fiskesaus adresserer utfordringene knyttet til smak, sikkerhet og forbrukeraksept, for å sikre produkter av høy kvalitet og at de effektivt kan bringes ut på markedet.   De første stadiene av prosjektet har fokusert på optimalisering for å redusere produksjonstiden for fiskesaus ved tilsetning av proteaser og fermenteringsstrategier. I tillegg til å dokumentere og evaluere sesongmessige variasjoner og effekter av frysing. Foreløpige resultater viser både økt utbytte og betydelig reduksjon i produksjonstid av fiskesaus ved bruk av en kombinasjon av kommersielle proteaser og bakterier.

21 oktober 11:00-11:15